THE GREEN CIRCLE was een muzikaal project wat zich heeft afgespeeld tussen 2000 en 2002.
Een experimenteel muzikaal avontuur wat een vervolg is op de EP ‘BACK TO THE RAINBOW‘ uit 1998.


Begin 2000 heb ik het muzikale studio-project THE GREEN CIRCLE opgestart. Inmiddels had ik mijn studio flink uitgebreid met allerlei apparatuur en kon nu écht datgene opnemen zoals ik het voor ogen had en ben allerlei nummers gaan componeren. Zowel muzikaal als het gehele grafische aspect gaf mij een enorme voldoening. Ik ontwierp het bovenstaande logo en liet dit voor de zekerheid vastleggen bij het Benelux Merkregisterbureau.

Ik had een nummer opgenomen met de titel ‘AND THE CHILD BELIEVES’ en kwam bij toeval in contact met de Rotterdamse remixer/DJ ‘Jerry J Beke’. Hij wilde er graag een remix van maken waar ik enorm blij mee was! Ik had wat van zijn eerdere werk gehoord en dat was erg goed! Uiteindelijk hebben we een gezamenlijke remix-versie van dit nummer gemaakt.

Ik ontwierp een single-hoes voor dit nummer en stuurde een demo van de 2 versies op naar allerlei platenmaatschappijen. Hierdoor zijn er uiteindelijk een aantal serieuze besprekingen geweest met platenmaatschappij Roadrunner Records die geïnteresseerd was! Wat was ik blij en verrast door hun reactie!

Single Hoes - 'And The Child Believes' - The Green Circle (2000)

Klik op de afbeelding om naar de SINGLE pagina te gaan.

Uiteindelijk is het hele gebeuren niet van de grond gekomen omdat zij een andere kant op wilden gaan die écht tegen mijn gevoel in ging. Misschien dom van me én een enorme gemiste kans, maar ik moest een groot gedeelte van het creatieve gebeuren uit handen geven en bleek ook weinig invloed te kunnen hebben op b.v. het grafische gebeuren t.a.v. een hoes. Misschien arrogant, maar daar kon ik echt niet mee instemmen. Dan maar geen deal. En dus is dit alles een leuk ‘thuis-project’ gebleven….
Misschien jammer, maar ik ben gewoon lekker verder gaan componeren en heb daar uiteindelijk op eigen houtje een leuke mini EP van gemaakt van 5 tracks met de titel ‘THE PROMO CD’.  Deze heb ik in eigen beheer uitgebracht in 2001. Uiteraard ben ik ook weer helemaal los gegaan op het hoes-ontwerp!
Mijn partner van destijds, Arie Vree, heeft een aantal mooie foto’s gemaakt die ik heb gebruikt voor de hoes.

Klik op de afbeelding om naar de EP pagina te gaan van ‘THE PROMO CD’.

Nadat de hoes écht helemaal klaar was heb ik deze professioneel laten drukken en de CD laten persen. Opnieuw heb ik dit naar allerlei platenmaatschappijen gestuurd. Ditmaal kwam er geen enkele positieve reactie uit voort en is het hierbij gebleven. Voor mijn gevoel was het té experimenteel, maar waarschijnlijk was het gewoon niet goed genoeg. Toch ben ik er nog steeds enorm trots op. Het was voor mij het hele totaalpakketje, muziek maken zoals ik dat graag wilde en het geheel grafisch vormgeven zodat het (voor mij) allemaal klopt.

Tijdens één van onze reizen door Afrika in 2001 ben ik verder gaan schrijven aan nummers voor een geheel album waarvan de titel al in mijn hoofd zat: ‘BACK WITH A HEART’. Het gehele hoes-ontwerp voor dit album was eigenlijk al eerder klaar dan de nummers die nog geschreven moesten worden, maar dat is normaal in mijn geval…. De titel kun je op 2 manieren bekijken: ‘Terug met een hart’ maar ook ‘Achterkant met een hart’ (als je naar de hoes kijkt). En aangezien de  vorige EP ‘BACK TO THE RAINBOW’ heette vond ik dit wel een leuke titel voor een opvolger.

Klik op de afbeelding om naar de CD pagina te gaan van ‘BACK WITH A HEART’.

Uiteindelijk heb ik dit album nooit afgemaakt omdat mijn partner Arie Vree ernstig ziek was en in 2002 aan de gevolgen van alvleesklierkanker is overleden. Hierdoor heb ik jarenlang geen muziek meer gemaakt en is er een einde gekomen aan dit project waardoor het album BACK WITH A HEART nooit is afgemaakt.

Ik ben nog steeds enorm trots op het feit dat hij de mooie foto’s heeft gemaakt en mij motiveerde bij dit project


THE PROMO CD op SOUNDCLOUD: