Demo opname ‘Coby’

We gaan weer verder in het jaar 1995….
Producer Bert van Oudenaren vroeg me of ik de leadvocalen wilde inzingen voor een song ‘Coby’. Het bleek een Nederlandstalige versie te zijn van de hit ‘Jessie’ uit 1993 van zanger Joshua Kadison. Best een leuk nummer om te doen en met Bert de studio in was altijd een feestje, dus dat wilde ik wel!

Bert was door iemand benaderd die een Nederlandstalige tekst op dit nummer had geschreven en de opname van de song kado wilde geven aan zijn vriendin ‘Coby’. Hij kon echter zelf niet zingen en toen ontstond het idee om het aan mij te vragen.

Het is een behoorlijk zoetsappige ingezongen versie geworden waarvan de vullingen uit je kiezen springen, maar het was toch weer een leuk tussendoortje. En ik was vereerd dat ik gevraagd was!

Geluidsfragmenten van o.a. deze track kun je beluisteren op de CD pagina van THE DEMO ALBUM


CD opname ‘De Allergrootste Kroegenhits – deel 2’

Rob Koning

Klik op de CD hoes voor de info-pagina

Na de release van de CD ‘De Allergrootste Kroegenhits Deel 1’ ga ik begin 1995 weer de studio in met producer BERT VAN OUDENAREN om de lead- en backingvocals in te zingen samen met alle anderen die ook aan deel 1 hebben gewerkt.
Net zoals bij deel 1 geeft Bert mij weer de ruimte om ook mee te denken over de muziek-arrangementen wat wederom een geweldige ervaring was.

Ook dit keer was het een te gek avontuur met nog meer lol en vooral ook meer zelfvertrouwen. De kop was er natuurlijk al af met deel 1 en alles was vertrouwd. Hierdoor ging het voor mijn gevoel een stuk makkelijker ondanks dat ook deze opnamen in een record tempo opgenomen zijn.
Als deel 3, 4 of 5 er ook waren geweest had ik het graag weer gedaan!
De ervaring die ik heb opgedaan met de 4 CD producties bij Bert zijn voor mij écht een hoogtepunt in mijn muzikale carrière en hebben mij het gevoel gegeven dat ik niet voor niets ben blijven ploeteren op talentenjachten ed. Een bijzondere periode uit mijn leven.


Demo opname voor de track ‘Desert Calling’

Na wat eerdere pogingen ben ik vanaf 1996 serieus begonnen met het componeren van eigen nummers. Ik had (en heb nog steeds) een leuke home-studio opgebouwd met mooie apparatuur en kon al een aardig deuntje spelen op m’n te gekke Yamaha Synthesizer waar ik enorm blij mee was. Niets stond nu in de weg om eindelijk de creatieve brei in mijn hoofd vorm te geven d.m.v. een gehele CD.

De eerste song die uiteindelijk de moeite waard was om verder aan te werken was ‘DESERT CALLING’, geïnspireerd op de reizen die ik door de Sahara heb gemaakt met mijn (overleden ) partner van destijds, Arie Vree. Een experimentele song met een verhaal.


Tracks componeren voor de 1e solo CD  ‘Back To The Rainbow’

Na DESERT CALLING ben ik verder gaan werken aan allerlei nieuwe songs met de intentie een geheel album te gaan schrijven.  Eigenlijk heb ik dit jaar verder geen andere dingen gedaan op het gebied van muziek ed. Mijn focus lag echt op dit project.

Ik ging volledig los en experimenteerde met allerlei soundeffecten, koortjes en nam zelfs geluiden buiten op met een bandrecorder die ik later weer gebruikte in de songs. Al snel ontstonden daar nieuwe tracks uit, b.v. ‘MOON OF MINE’ en ‘BACK TO THE RAINBOW’. De laatste track werd dus uiteindelijk ook de titel van het album.


CD hoes ontwerpen voor CD ‘Back To The Rainbow’

Het schrijven en opnemen van de nummers heeft tot begin 1998 plaatsgevonden.
Uiteindelijk is het album een EP geworden, een zogenaamde mini-cd van ongeveer 35 minuten.

Ondertussen ben ik aan de slag gegaan met het grafische gebeuren om een CD hoes te ontwerpen voor het album. Ik had mezelf inmiddels al aardig ontwikkeld in de grafische programma’s van Adobe Photoshop en Illustrator. Het ontwerpen van deze CD hoes is voor mij zo’n leuke en creatieve ervaring geweest dat ik ook op dit gebied mezelf tussentijds steeds meer ging ontwikkelen d.m.v. het volgen van cursussen en workshops.

Ik ontwierp dan ook een complete CD hoes mét uitgebreid boekje in kleur en liet alles professioneel drukken. Na een aantal verschillende variaties op het ontwerp was ik uiteindelijk tevreden.  Op het resultaat van de hoes ben ik nog steeds bijzonder trots hoewel het er misschien best ‘kinderlijk’ uitziet als ik het nu bekijk. Maar dat boeit me verder niet, het was een uiting van creativiteit die mij een enorme voldoening gaf.


EP ‘Back To The Rainbow’ afgerond

Klik op de CD hoes voor de info-pagina

Ik ben creatief gezien helemaal los gegaan met dit project en het is dan ook een behoorlijk experimenteel geval geworden. Het vloog werkelijk alle kanten op en had, als ik eerlijk ben, kop noch staart. Toch geeft dit project mij na al die jaren nog steeds een trots gevoel omdat ik eindelijk kon doen waarnaar ik op zoek was.

Halverwege 1998  heb ik de  EP ‘BACK TO THE RAINBOW’ uiteindelijk afgerond en was van plan dit op CD te branden. Uiteindelijk is dit nooit gebeurd omdat de PC waar ik het destijds mee opgenomen heb gecrasht is. Wat ben ik daar ziek van geweest! Heb nog wel wat vage eerste uitprobeersels op cassettes en geluidsbanden staan. Van 5 nummers van dit project heb ik gelukkig nog wel een instrumentale versie. Toch blijft het jammer dat ik de uiteindelijke master-opnamen kwijt ben geraakt.

Ben nog wel plan om een aantal nummers ooit eens in een nieuwe versie op te gaan nemen met de technieken van nu. Misschien wel binnen het CD project waar ik op dit moment mee bezig ben.


Demo’s op CD’s

Ik had in de loop der tijd flink wat demo-opnamen op cassettebandjes staan en was al langer van plan om dit eens te gaan digitaliseren.

Omdat ik behoorlijk door het ‘grafisch-ontwerp-virus’ was besmet ben ik dit gaan combineren. Ik ben al dit audiomateriaal uiteindelijk gaan re-masteren (oftewel, oppoetsen en opnemen) en heb er 5 CD’s van gemaakt. Natuurlijk heb ik daar ook de hoesjes voor ontworpen en lijkt het alsof ik een flink aantal solo-cd’s heb gemaakt (als je ze zo naast elkaar ziet staan in het CD kastje….) kun je leuk opscheppen op feestjes enzo…

Hoe dan ook, erg leuk om aan te werken en de opnamen zijn in ieder geval veilig gesteld. De kwaliteit van een aantal nummers zijn helaas in de loop der tijd achteruit gegaan omdat het vaak cassette naar cassette opnamen waren. Mp3 bestond nog niet.

De CD’s die ik uiteindelijk heb gedigitaliseerd kregen de titels:
The Demo Album
An English One
The Early Demo Recordings
The Beginning of a Creative Process
15 on 1 The Demo Collection

Klik op de onderstaande albums voor de betreffende info-pagina van de CD

       


CD remastering ‘THAT’S IT – Seven Songs of ’94’

Klik op de CD hoes voor de info-pagina

De songs die ik tussen 1989 en 1994 met producer/componist ROBERT POT had opgenomen had ik ook alleen op cassette in mijn bezit. Helaas waren ook deze niet echt meer van hele goede kwaliteit. Toch heb ik ook deze geprobeerd te remasteren en op CD gezet, met hoes erbij ontworpen natuurlijk….

Zeven songs die mij terug doen denken aan een te gekke tijd in zijn studio. Onvergetelijk!


CD hoes ontwerp ALLYSUM

Percussionist Stef Wouters was bezig met de opnamen van een mini-album onder de naam ALLYSUM. De titel van het album was ‘Colours of Life.

Hij vroeg of ik de hoes voor het album wilde maken en leverde een soort schets aan van wat hij zelf in gedachten had. Kleurrijk en spiritueel moest het worden. Het project neigde naar new age achtige muziek en moest dat ook uitstralen.

Langzamerhand werd ik steeds meer gevraagd voor het ontwerpen van dingen. Dat ontwikkelde zich in de loop der tijd tot een erg leuke nieuwe hobby, naast de muziek.


Kerstkaart ontwerp voor DUTCH LANDROVER CLUB

Tegen het einde van 1999 word ik door de Nederlandse Landrover Club gevraagd om een kerstkaart te ontwerpen welke zij aan alle clubleden en relaties willen sturen. Leuke opdracht natuurlijk! Na een aantal verschillende ontwerpen te hebben gemaakt is dit het definitieve ontwerp wat uiteindelijk is gebruikt.